❝Σε τροχιά ανάπτυξης ο Δήμος Λαυρεωτικής❞
Επενδυτικός αναβρασμός επικρατεί στον Δήμο Λαυρεωτικής, καθώς η επικείμενη αξιοποίηση του λιμανιού του από το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανοίξει τον δρόμο για να υλοποιηθεί μια σειρά σημαντικών αναπλάσεων στις πέριξ εκτάσεις, τόσο από ιδιώτες όσο και από τον ίδιο τον Δήμο.
Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής στη «Φωνή» ήταν «να γίνουν τα έργα υποδομών- αποχέτευση, οδοποιία, αντιπλημμυρικά, ύδρευση, αναπλάσεις, οπτικές ίνες- τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν ούτε σε μια, ούτε σε δυο τετραετίες. Όλα αυτά λοιπόν, όπως είναι φυσικό, είναι ζητούμενα. Εμείς, από το 2003 καταφέραμε- διεκδικώντας προγράμματα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία- να απορροφήσουμε πάνω από 450 εκατομμύρια και έχουμε ολοκληρώσει όσα έργα ήταν απαραίτητα να γίνουν. Δεύτερον όση περιουσία και αν υπάρχει σε μια περιοχή, δημόσια, δημοτική ή ιδιωτική, αν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες χρήσης γης, το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκο. Εμείς λοιπόν, είχαμε ένα όραμα και από το 2003, χτίζαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στοχεύοντας τόσο στην τουριστική όσο και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Εμείς θέλουμε και την ήπια ανάπτυξη στο Επιχειρηματικό Πάρκο και του Λαυρίου και της Κερατέας, θέλουμε και τις Βιομηχανίες που εδρεύουν χρόνια στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην οικονομία τόσο του Δήμου, όσο και ολόκληρης της χώρας. Παράλληλα στοχεύουμε στην ενίσχυση της νέας γενιάς, ειδικά στην περιοχή της Κερατέας με απορρόφηση προγραμμάτων πάνω στον τομέα της ελιάς, του αμπελιού και του μελιού.
Δημιουργήσαμε λοιπόν μια ομπρέλα για τις χρήσεις γης, με τον σχεδιασμό μας να μην παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό, με γνώμονα πάντα το όραμα που έχουμε για το Δήμο μας. Επομένως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε φέτος μας δίνει τη δυνατότητα να τρέξουν όλες οι επενδύσεις στην περιοχή».
Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, βρήκε την διοίκηση του Δήμου, αλλά και τους δημότες απολύτως σύμφωνους. Το ιστορικό λιμάνι- το οποίο αποτελεί και κομβικό σημείο της Αττικής- αφού αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς το Αιγαίο, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.
Την Τρίτη 6/8, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ Φάση (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.
Ειδικότερα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., Κοινοπραξία ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ JET PLAN SHIPPING Co LTD – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., Κοινοπραξία GPH CRUISE PORT FINANCE LTD – PROMARINE S.A., Κοινοπραξία OLYMPIC MARINE S.A. – MSC CRUISES S.A., ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD
Γύρω από την εν λόγω περιοχή υπάρχουν δύο παλιά εργοστάσια που ετοιμάζονται να γκρεμιστούν, καθώς είναι σε εξέλιξη οι άδειες κατεδάφισης, και στη θέση τους θα ανεγερθούν οικιστικά πολυτελή συγκροτήματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι το εργοστάσιο Καρέλλα, γνωστό και ως Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα στην Ελλάδα.
Βρίσκεται σε συνολική έκταση 125 στρεμμάτων και ανήκει κατά 70% στην Πειραιώς και 30% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα σχέδια προβλέπουν την ανέγερση μεγάλου οικιστικού project, το οποίο θα αφορά πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα κοστίζουν περίπου 7.500 ευρώ το μέτρο.
Το δεύτερο εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1939 από τους αδερφούς Αμπάζογλου και Δέδε, με την ονομασία Κλωστήρια Λαυρίου. Παρήγαγε βαμβακερά νήματα υψηλής ποιότητας, τροφοδοτώντας τόσο την εγχώρια αγορά όσο και αγορές του εξωτερικού. Το εργοστάσιο ΔΕΔΕ, που βρίσκεται σε έκταση 8 στρεμμάτων, θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθούν κατοικίες πολυτελείας, οι οποίες θα μπουν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πλησίον του υπάρχει ένα οικόπεδο πέντε στρεμμάτων, το οποίο έχει αποκτήσει ο Δήμος. Στην εν λόγω έκταση σχεδιάζεται να προχωρήσει η δημιουργία ενός σύνθετου project, που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα πολυτελείας. Πρόκειται για επένδυση που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και ο Δήμος θα παραχωρήσει την εν λόγω έκταση για 49 έτη.
Κοντά στο λιμάνι επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο τετράγωνο με 3.000 τ.μ. κτίρια που στέγαζαν παλιά το Κέντρο Αλλοδαπών του Λαυρίου.
Λειτούργησε από το 1949 έως το 2011, ως το πρώτο επίσημο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Ελλάδα. Το εν λόγω ακίνητο τον Απρίλιο του 2003 με τροπολογία της Κυβέρνησης παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο. Εκεί, καθώς τα κτίρια βρίσκονται σε καλή κατάσταση από άποψη στατικότητας, θα ανακαινιστούν και θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα γίνει και αυτό μέσω ΣΔΙΤ και θα υπάρχει επίσης παραχώρηση της έκτασης για 49 χρόνια.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα παραδείγματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Λουκάς, «έχουμε δημιουργήσει μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην οποία έχουμε μεταβιβάσει από τα 9.500 στρέμματα που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας περίπου 60 ακίνητα, τα οποία είναι ιδανικά για κοινωφελείς χρήσεις». Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Φ», όραμα της δημοτικής αρχής ήταν πάντα, ακόμα κι αν άργησε να υλοποιηθεί, η δημιουργία ενός Δήμου πρότυπου, φιλικό τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες.
Ο Δήμος μεταξύ των ακινήτων που διαθέτει έχει και 80 στρέμματα πάνω στο λιμάνι, στα οποία δόθηκαν χρήσεις γης για τουρισμό και αναψυχή και αναμένεται να υλοποιηθεί επένδυση με ΣΔΙΤ, με παραχώρηση 99 χρόνων. Εκεί προβλέπεται να κατασκευαστούν συνεδριακός χώρος 2500 θέσεων και εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίασης.
Όπως σημειώνει στη «Φ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΑΝΕΤΑΛ ΑΕ) σχεδιάζει σειρά από έργα ανάπλασης και αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου που θα αναβαθμίσουν τις πόλεις του Λαυρίου και της Κερατέας, καθιστώντας αυτές τόπο μόνιμης κατοικίας, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών, συνδυάζοντας τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με στόχο τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, προωθείται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κερατέας και του Λαυρίου, η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 1.000 θέσεων σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο δίπλα στο λιμένα και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων (όπως μεταξύ άλλων το αρχαίο θέατρο Θορικού, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Σούνιο).
𝝩𝝤 𝝗𝝞𝝤𝝥𝝖 𝝟𝝚𝝦𝝖𝝩𝝚𝝖𝝨
Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται το Επιχειρηματικό Πάρκο Κερατέας (ΒΙOΠΑ) συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή. Οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, ισχυροποιούν την ταυτότητα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν με συνεπείς όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Λουκά, ήταν «το ΒΙOΠΑ Κερατέας να προσελκύσει αυτές τις επενδύσεις, με πάνω από 30 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, ενώ χτίζονται άλλες 15 νέες. Τι σημαίνει αυτό λοιπόν για την τοπική κοινωνία; Δημιουργείται ένα πολύ δυνατό brand name, με πάντα γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν 350 επιχειρήσεις με 6000 θέσεις εργασίας ».
Δίνοντας το στίγμα της θητείας που διανύει η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής έκανε λόγο για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν προαναγγελθεί, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μελέτες, όσο και οι διαγωνισμοί για τα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη. «Όραμά μας, μια πόλη στην οποία θα μένει και θα εργάζεται κανείς, μια πόλη που θα αξίζει σε όλους τους κατοίκους και τα παιδιά μας», καταλήγει ο κ. Λουκάς.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής αποτελείται από τρεις κοινότητες, Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα), Κερατέα και Λαύριο (δύο αστικά κέντρα, την πόλη της Κερατέας και την πόλη του Λαυρίου και 65 οικισμούς) με περίπου 25.000 κατοίκους.
Είναι ενταγμένος στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO διαθέτοντας σημαντικούς γεώτοπους και αρχαιολογικά μνημεία.